10 August 2006

KONSERT: Malindo 2006


67 comments:

Kutu-Kutu Rock said...

press conferencenye hari ni kot? x sure. anyway, to makcikpokpek (if you're reading this)...kalo lu pegi pc nye, pls cite sket kat sini nanti ok?
mekacih.

-countess-

NAPE LE KONSERT NI 2 SEPT???!!!!!...arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!

Kutu-Kutu Rock said...

but actually, SEARCH, WINGS & LEFTHANDED dah cukup dah...

makcikpokpek said...

pergh panas pc td. apa punya mangkuk organizer yg emosi bila gua tnya apa releven bw band indon sedangkan kita dah ada legend yg mmg tak akan gagal pull crowd n mlm pesta endon pun tak invite kita,
alasan bangang penuh emosi yg dia kt dia pun press: "sebab kita nak indon buka mata bawa band kita ke sana." wat the f**k.
pastu bla..bla..bla dia mengarut sampai gua rs nak mencarut jek sbb gua rs dorang sbnrnya tak yakin dgn band kt yg otai tak hingat tu

Nadia said...

arghhhh!! muthafucka punye organizer!!..diorang lupe kot scene rock kapak kite la yg membawa REVOLUSI kat scene muzik indon...kalo takde SEARCH & otai2 rock kapak mesia, maka indon scene akan terus lentok ngan dangdut.

-countess-

makcikpokpek said...

apapun organizer mmg mcm bangang. ada sumber kata dia sbnrnya nak indon jek perform tp ada yg usulkan buat utk band otai kita. so dia ok, tp tulah, tak pyh indon tu, yg kt dah ckp kuat. tp dorang slh tafsir kata media tau nak blasah jek. angin jek gua. buduh tak fhm soalan.
konsert tu lefthanded buka dgn ella n ramli sarip or muix ganti nash. pasti closing search!! eh mama rock, lets la g, tinggalkan kutu2 rock jg deena. ada berani? hahahaha

Nadia said...

aiseyyyy!! gua takleh pegi la. time tu gua kat overseas. ada kilija maaa...haiyaaa...

Nadia said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Nadia said...

kepada sesape yg pegi tu, eloknye BOO je time band2 indon perform! hahahaha...

p/s: nak plak dewa kongsi stage ngan org lain ye? ingat sket, SEARCH, WINGS, LEFTHANDED & ELLA are LEGENDS...dah cukup layak ke? muahahahahahaha

1:26 AM

fifi said...

sah sah band indon tu menambahkan lagi warga indon yang pegi menonton.. kurang selesa la pak..

Anonymous said...

haha memang cilako..pastu..plak lefthanded semua ada ker mankidal,samad,nash,man dayak, yan

Anonymous said...

makcik pokpek hahah apasal nak opening lefthanded plak...apesal x kasi band indon aku baru ingat nak pegi lepak dulu laayan borak2 masa band indon main...bila otai2 main baru layan.....iskkkk tu pun penganjur kat malaysia nie x nampak lagi kan...tu yg paling aku heran....sheila on 7 digi taja, pcd - maxis , inxs - celcom...apa punya banggang...ler

Nadia said...

eloknye, bagi sume band mesia main dulu, pastu band2 indon tu sume taruk last2..so...habis je band mesia main, boleh le balik ramai2..heheheh..

p/s: apa ke jadahnye RATU tu? laki buat konsert, bini pun nak kena ikut ke? chehh!!..

ARA PAYUNG said...

Organizer sebenonya tak percaya dgn band2 msia ni bleh bawak duit. Aku konfiden, gabungan Search, Lefthanded, Wings tu dah cukup kuat. Takyah la nak panggil dewa ka hapa ke? APa? Ratu? Please laaa....

Ratu tu tak layak nak duduk satu stage dgn otai rockers msia!!

maddaidee jr said...

yang aku heran pulak...apesal kementerian kita x boleh buat something ker

Nadia said...

kementerian? hmmm...kite tengok nanti apa kata PUSPAL ttg konsert ni. diorang baru lepas kena sound ngan Datuk Seri Dr. Rais pasal mengapprove konsert Pussycat Dolls..so, maybe la diorang terlebih alert sket this time. silap2 diorang tak approve plak sbb ini konsert ROCK! hahaha..

p/s: PUSPAL - agensi pusat permohonan penggambaran filem & persembahan artis luar negara

maddaidee jr said...

nad, biar PUSPAL tu batalkan konsert nie luluskan untuk SEARCH,LEFTHANDED, WINGS & ELLA saja....ala nad last konsert EVOLUSI SEARCH pun penonton yang dtg sama banyak ngan masa konsert linkin park.....ini kan pulak kalau dah gabung...ngan wings,lefthanded....lagi ler

Nadia said...

maddaidee jr,
hahahahaha..betui..ala mcm komen hattan masa radja perform kat stadium negara la. yg dtg konsert radja 2k je. byk tempat kosong, buleh guling-guling main badminton lagi. tapi dulu time wings, search sume buat konsert, ada ke ruang kosong utk main badminton??...sesakkkk beb, sesakkkk!!

p/s: rasenye betui gak kata pak menteri kita, sponsors pun kena disekolahkan sket pasal siapa artis yg kita ada..jgn dok syok sponsor artis luar je.

long live rock kapak mesia!

maddaidee jr said...

tu le nad....paling aku panas sekang nie kalau dgr ERA & HOTFM sama aje...bebalik band indon aje...pastu mcm ERA lak siap buat lagi cara ngetop (wak die betul) dok sanjung sangat artis2 indon nie...lagi kelakar masa tengok melodi 3 minggu sudah...tu abg rambut ketak (wahid yg panggil) segmen terjah...dok terjah kenapa artis indon ramai sangat masuk malaysia...artis malaysia nie x berbakat ker? abis aje segmen tu...terus tunjuk..kumpulan band hingusan (samsons) buat preview...mcm hampeh!......tu yg last artis kita dok main ler kat planet hollywood, sekang nie backroom tu ler nak carik makan......KIWAK betul!

maddaidee jr said...

ara payung ratu tu masa anugerah planet muzik pun mcm hampeh main...inikan pulak nanti 1 jam setiap band akan main..lagi ler...arap seksi ajelah....kiwak mak die betul

greect inc. said...

wah wah wah...emo emo
apa kes dewa...apa kes ratu...
rock kapak...rock kangkang jugak best

* nak celah jugak tu

Ejoi said...

Apa salahnya artis Indon buat persembahan di Malaysia?
Mereka dijemput, kalau ada orang jemput sudah pasti mereka datang. Tak payah la kita terlalu membeza-bezakan artis Indonesia dan Malaysia, kerana kedua-duanya memperjuangkan muzik. Artis Malaysia ada kelebihan mereka, artis indonesia ada kelebihan mereka. Saya pasti, dengan konsert yang sebegini, peminat dapat menikmati kepelbagaian muzik kan sudah pasti ianya memberi kepuasan.

Sepatutnya pihak media massa yang patut memberi exposure yang sama adil kepada artis Malaysia dan Indonesia. Tidak perlu terlalu meng"gah"kan artis luar. Di masa yang sama cuba mencari artis-artis lapisan baru yang boleh memberi impak kepada industri muzik Malaysia. Gunakan Internet sebagai tempat untuk mencari artis-artis baru dan "exposekan" mereka. Jangan harapkan Komperi Rekod kerana mereka kebanyakkannya hanya menumpukan kepada keuntungan jualan "Album Kompilasi".

Kita tidak boleh menyalahkan organizer semata-mata kerana mereka selalunya membuat konsert berdasarkan kepopularan seseorang/sesebuah artis. Apapun, lebih baik sekiranya organizer di malaysia dapat belajar dari organizer di singapura yang berjaya melaksanakan Festival Baybeats (yang sudah 6 tahun berlangsung, jika saya tidak silap) dimana di dalam festival ini, kumpulan muzik dari berbagai negara dan berbagai genre dijemput untuk membuat persembahan.

Akhir kata, majulah muzik untuk semua!

Anonymous said...

Cuba kaji kenapa muzik Indon boleh bertapak kukuh kat Malaysia?
Apa sebabnya?
1)Kerana ada ruang
2)Diberikan ruang
Siapa yang memberikan ruang? Rakyat kita la.
Kenapa kita perlu emosional?
Terima hakikat muzik Malaysia mutakhir ini tiada yang menarik.Search dah keluar album baru.Yg lain-lain jgn bercakap pasal Indon invasion saja.Patutnya semua band berlumba-lumba buat lagu dan menghasilkan yang terbaik.Tapi kenapa band baru pun sounding mcm Indon.
Search pun tahap kreativiti dibantu oleh komposer dan pencipta lirik.Muzik Indon berkembang pesat sebab lagu dan lirik serta produksi dibikin oleh mereka.Mereka mungkin gagal album pertama tetapi selepas tu mesti dapat cari arah.
Kita mungkin fikir syarikat rakaman tak nak biaya.Kenapa tak buat strategi marketing yang agresif? Biaya rakaman sudah makin murah sekarang.Yg penting hasilkan muzik yang bagus!

makcikpokpek said...

ehm, makin panas kat sini. bukan soal diskriminasi muzik indon-malaysia, tp kt ckp knpa organizer tak berani amik band kita jek. berdiri dgn band kt, jgn fikir untung or tkt org x dtg, so tepaksa la bw band luar.
bkn soal indon lbh bgs, malaysia tak bgs. jgn gado2 no. apapun nanti giant gua akan pastikan kt ngerock nanti!!deena bawak sekali

Anonymous said...

betul tu makcik pok pek....memang ler band indon tu dijemput yang buat org tak puas ati sekang nie apesal...penaja.,.x berani nak amik artis malaysia...nak untung ler tu ...tu sebab dok amik artis indon...sebab kat malaysia nie pun dah ramai indon......

Nadia said...

kalo pikir2 balik kan, well sumenye boils down to the same objective - nak carik makan!!..tak kire la dia media ke, organiser ke, sponsors ke, artists etc..so mcm tu lah jadinye..

apa pun, gua ttp harap masa depan otai2 rock mesia ni akan lebih cerah..makin otai, makin masyukkkk...(mxm kat overseas nun).

p/s to ejoi: bands ipoh byk gak main kat baybeats festival tu kalo tak silap..hail ipoh!!

p/s to makcikpokpek: sanggup ke nak jaga deena??..minah tu hyper weii! tapi skang ni dengan bangganye gua nak bgtau yg dia dah terer buat the 'horn sign' (sign 'dio' tu la...)..yeay!! nanti gua taruk gambo kat blog sinun.;-)

aku poyo said...

macam ni lah...
kenaper konsert ni tak panggil NETRAL ke....
EDANE ke?
kenaper ?
takut ke....?
nak yg rock kenaper pilih ari lasso...
ratu?
takut tergugat ke..?
atau pun wings, search nak tunjuk kehebatan malaysia je?
panggil ari lasso/ratu memang lah tak rock....
aper barang.....
panggil radja tengok.....

aku poyo said...

band kiter...?
jiwang beb....
legend...?
tak layak beb...
ingat tak diorang pernah masuk/tembus indon..(SEARCH DAN WINGS)
ader ke rakyat indon kecoh....?
diorang masih menyebut nyebut MEREKA...
cuma diorang je yg tak berkembang.....
berpecah adalah....
lagu tok sah nak cakap lah....
bising lebih...
ale ale jiwang jugak.....

diorang baru masuk band-band diorang kat sini korang nak kecoh....
ape ni?
rugi ke korang?
band dia melambak masuk malaysia bukan diorang yg untung...
lagi rugi adalah ....
sebab persaingan makin segit...

sekarang siti masih indon minat...
too phat pun....
jadi benda ni takde masalah....
yg berbakat dan bagus akan diiktiraf juga....

otak kau indon dangdut....
wei dulu dia pun ader otai gak macam
GOD BLESS...!!!!
tulah fikir dulu sebelum cakap....
tengok sekarang band LEGEND kiter ketinggalan 20 thn di belakang band indon.....
orang dah jauh kemana...
kiter masih berkapak...hahahaha...
jadi lambat dengan cepat bukan masalah....kalau cepat tak de perubahan tak guna beb....
tapi kalau lambat tapi semakin maju itu yang bagus....

mungkin indon lambat sket nak zaman rock....
tengok lah diorang .....
negare mundur....
tapi semangat diorang lebih dari kiter yg kaya ni.....
tapi yg pelik nyer rock scene diorang terus maju....
tak macam kiter....
semua band yg keluar leleh leleh....
hahahahaha...
MEGA lah...
SPOON lah...
kuak kuak kuak....
kalau korang nak tau DEWA tu start 80 an lagi....
malas nak kecoh je...
90 an lagi diorang dah buat lagu pop rock....
90 an jugak la diorang ader lagu rock yang canggih....
sementara kiter terhegeh2 ngan kapak yg bising lebih....

benda ni malas ceriter...
kang nangis tak sudah dibuat nyer....
muzik rock kat m'sia ni asik macam tu je....
bising lebih.....
tak de kelainan....
semua bunyi nak keluar....
ketuk dram macam nak pecah....
goreng gitar sampai hangus....
tapi boleh ke korang bezakan band band rock m'sia ni....
sama je kan....?
balik balik macam tu.....
setakat nak tunjuk mantap indon pun mantap.....
DEWA main relaks je tapi lain gak...
nak berentap ke ngan lagu JUARA SEDJATI....?
CEMBURU...?
ambik kau....!!!!!!!
aku bagi yang lattest lah...
AKU TETAPLAH AKU....
SEDANG INGIN BERCINTA....
HUHU.....
LELAKI PENCEMBURU .....
ambek kau...!!!!!!!

sebenar nyer band kiter ni terlebih mantap tapi tak gheti buat lagu....
ISABELA?
jiwang siot....!!!!

kalu setakat nak mantaplah aku hantar RADJA je dah cukup....

malas je wei....
kat indon tu melambak band rock....
SLANK,BIP, JAMRUD....
cakap je...
nak muzik aper ?
rock, pop , metal, indie ....
semua ader beb.....

orang malaysia ni HEBAT.....
HEBAT mengutuk org ....
dan rasa HEBAT.....
hahahahahahahahahahahahahahahahahaha

penganjur buat konsert ni sebab nak promote band m'sia gak...
tu sebab lah dia bawak band band indon join sama!!!!!!!
faham tak?!!!!!!
nanti mat mat indon tau lah band kapak jiwang m'sia ni masih ader.....!!!!!!
senanglah nak bawak sana....
rasa nyer mat indon ok jek.....
diorang layan je rock kapak yg jiwang ciptaan m'sia....hahahaha....



sebenarnyer org kiter suker mediskriminasi...
macam ni ke rakyat yg dah 49 thn merdeka.....?
fikir sket ek?


lalalalalalalalalalalalala....

mcm bagos said...

Aku rase pelik lagi klakar gile cm nak gelak guling² bile ade minah kate scene rock kapak kite yg membawa REVOLUSI kat scene muzik indo???
wat de fak??
waduhh...siasat dlu aa beb...ni la kalau dh taksub...siap nk boo lagi...
xleh ke hentikan kondem² tu, tp bg idea yg bernas camne nk majukan rock scene kt cni...?

p/s:tp aku mmg x stuju giler babi bile dorg bwk RATU masuk cni...da hell??

aku poyo said...

ok....

RATU....?
diorang ni dulu boleh dikatakan pop...
tapi sekarang ni lebih sesuai disebut pop rock ok...
sebab aper?
sebab sound gitar dan dram dier lebih kental drp dulu....
dan perlu diingatkan,diorang pakai sesionist untuk lagu diorang dan mereka boleh lah dianggap sbg sebuah band...
cuma penyampaian diorang lebih pop...

sebab aper?
sebab nak untung lah aper lagi....
siaper tak nak untung beb....
tapi at the same time diorang beri yg terbaik bukan yg teruk...
dengar jelah lelaki buaya darat...
mungkin dah tergelincir sikit dari landasan muzik indon....

tapi pop RATU tak delah seteruk POP ROCK!! ELLA.....

lebih sesuai disebut BUBBLEGUM POP....

Anonymous said...

aku poyo->>>>bang!
lu mmg poyo.

aku poyo said...

APSAL Anonymous?

BUNYI MACAM TAK PUAS HATI JER....

HUHU...

aku poyo said...

WINGS?

sebuah band lokal yang POYO lebih...
balik-balik tak puas hati band indon masuk sini....
padahal dier punyer album banyak org beli jugak...
ramai peminat jugak....
balik-balik tak puas hati indon buat konsert kat sini....
padahal diorang yg tak mampu nak main kat konsert banyak bunyi plak...

hahahahaha...
lalalalala...

aku poyo said...

WINGS?

sebuah band lokal yang POYO lebih...
balik-balik tak puas hati band indon masuk sini....
padahal dier punyer album banyak org beli jugak...
ramai peminat jugak....
balik-balik tak puas hati indon buat konsert kat sini....
padahal diorang yg tak mampu nak main kat konsert banyak bunyi plak...

hahahahaha...
lalalalala...

aku poyo said...

WINGS?

sebuah band lokal yang POYO lebih...
balik-balik tak puas hati band indon masuk sini....
padahal dier punyer album banyak org beli jugak...
ramai peminat jugak....
balik-balik tak puas hati indon buat konsert kat sini....
padahal diorang yg tak mampu nak main kat konsert banyak bunyi plak...

hahahahaha...
lalalalala...

Alip said...

yeke???

Alip said...

aku minat dewa, dlm masa sama aku minat search..
tiap2 org ada minatnya terhadap muzik, aku rasa muzik search walaupun keras tapi ada seninya, aku tk puas ati naper ko ckp letak radja je dh ckp..
tkd band lain ke nk taruk..wat konsert kt sini pun tk sampai 2000 org dtg.
tkyh r korang nk gaduh2 pasal muzik nie,msg2 ada kelebihan,bg aku dewa punya lagu2 dulu yg best, skang nie kureng ckit.

aku poyo said...

ok...
dengar cni baek baek...
owh kau minat dewa...
minat search...
itu sesuatu yg bagus....
tak de diskriminasi sebab dewa pun kau minat...

ok...
macam ni lah...
aku cakap pasal muzik ok....
bukan pasal orang yang akan datang konsert....
aku cakap hantar radja je dah cukup...
maksudnyer kalau nak dgr muzik kapak/rock & roll yg macam search tu panggil radja je dah cukup...
bunyi kapak jugak kan?
radja buat konsert kat sini tak sampai 2000 yg datang...?
logiklah...
ini kat malaysia beb...
bukan indon...
tapi kalau kat sana jgn kata lah....
mungkin berpuluh ribu org pegi konsert radja....
sebab ape?
sebab diorang selalu buat konsert ....
merata rata beb...

ok...
kau cakap tiap tiap orng ade minatnya terhadap muzik....
jadi tak de masalah lah kalau peminat radja hanya 2000 org je...
sebab setiap band dlm konsert tu ade peminat nya yg tersendiri...

sebagai contoh radja 1000 peminat,dewa/ari lasso 2000 peminat,ratu 2000 peminat,search 5000 peminat,wings 5000 peminat,lefthanded 5000 peminat dan juga 1000 lagi yang minat semua band band ni...

kalau di campur semua...
maka jumlah besar org yg tengok konsert ni adalah sebanyak 21000 org....

kan masyuk...

lagu dewa sekarang kureng ckit...
huh...
kau kena buat research dulu sblm bercakap....
ingat dewa sekarang ni hanya ade lagu laskar cinta tu je ke....

fikir ek....

memang betul cakap kau masing masing ade kelebihan...
cuma jgn bangga sgt dgn kelebihan yang ade...
sebab bukan kite saja yg ade kelebihan....

aku poyo said...

ok...
dengar cni baek baek...
owh kau minat dewa...
minat search...
itu sesuatu yg bagus....
tak de diskriminasi sebab dewa pun kau minat...

ok...
macam ni lah...
aku cakap pasal muzik ok....
bukan pasal orang yang akan datang konsert....
aku cakap hantar radja je dah cukup...
maksudnyer kalau nak dgr muzik kapak/rock & roll yg macam search tu panggil radja je dah cukup...
bunyi kapak jugak kan?
radja buat konsert kat sini tak sampai 2000 yg datang...?
logiklah...
ini kat malaysia beb...
bukan indon...
tapi kalau kat sana jgn kata lah....
mungkin berpuluh ribu org pegi konsert radja....
sebab ape?
sebab diorang selalu buat konsert ....
merata rata beb...

ok...
kau cakap tiap tiap orng ade minatnya terhadap muzik....
jadi tak de masalah lah kalau peminat radja hanya 2000 org je...
sebab setiap band dlm konsert tu ade peminat nya yg tersendiri...

sebagai contoh radja 1000 peminat,dewa/ari lasso 2000 peminat,ratu 2000 peminat,search 5000 peminat,wings 5000 peminat,lefthanded 5000 peminat dan juga 1000 lagi yang minat semua band band ni...

kalau di campur semua...
maka jumlah besar org yg tengok konsert ni adalah sebanyak 21000 org....

kan masyuk...

lagu dewa sekarang kureng ckit...
huh...
kau kena buat research dulu sblm bercakap....
ingat dewa sekarang ni hanya ade lagu laskar cinta tu je ke....

fikir ek....

memang betul cakap kau masing masing ade kelebihan...
cuma jgn bangga sgt dgn kelebihan yang ade...
sebab bukan kite saja yg ade kelebihan....

Alip said...

tiap2 album dewa keluar pasti konsep lain dari sebelum,so bagi aku konsep album yang baru nie kureng menyengat,walaupun kuar album, aku lagi suke layan lagu2 lama diorang,mcm kosong,separuh nafas,angin,dua sejoli dll...aku pun ramai kwn minat band2 indon nie tapi bkan mcm radja@peter pan kira mcm dewa,padi@gigi, diorang pun sendiri ckp lagu2 lama dewa lagi best dr yg baru,mgkin album akan dtg konsep lain lagi best,tktau r..

Alip said...

bg aku radja search jauh beza!!klu dgr muzik radja pun dah bleh tau chord apa diorang main,lebih krg exist jer??bleh ke vokal dia lwn vokal amy?? pasal ape berpuluh ribu org dtg?sbb pasaran diorang luas,penduduk ramai. search wat knsert evolusi bleh cecah 100,000 kira rekod dlm malaysia gak..

knsert malindo tk ramai sgt nk pg la..tk puas pun nk pg,takat klu minat band mcm dewa saje,tapi dpt tgk sejam byr rm70 wat rugi jerk bkan nk tgk pun ella ke ratu,baik tgk knsert diorg full..ptt klu nk gabung pun taruk satu band msia ngan satu band indon
cukup...

Alip said...

ROCK KER RADJA????
kiter ptt bangga dgn aper yg band2 kiter lakukan..
klu rasa tk bgus,wat band tgk bleh blah ker tak..
mmg tk dinafikan band seberang maju kehadapan, pasal pasaran yg luas wat la album mcm mana pun bleh gak laku,bila dh terjual byk,byk la modal nk wat lagi gempak termasuk la video2 klip..tapi jgn ketepikan otai2 rock di malaysia mcm search,sedangkan dewa sendiri hormat kumpulan search. ini sumer peredaran zaman, ada naik turun..muzik is music, its free...terpulang kpd sesiapa nk mendengar,jgn nk kutuk2 plak..klu rasa nk pertahankan gak band2 indon sampai kutuk2 band msia,nyah pegila duk sana INDONESIA SAJA....A

aku poyo said...

chord...
ha...
itulah yg aku maksudkan...
takat nak main rock yg macam tu...
radja memang boleh buat...
tapi muzik ni bukan hanya chord beb...
search pun cam tu gak...
isabella...
exist memang lah...
aku rasa exist tu influence diorang...

tu sebab lah....
radja walaupun chord dah bleh agak tapi diorang advance beb....
band-band kapak kite kan pakai chord macam tu...
kau tak ingat ke?
dengar memang macam senang...
tapi susah sebenarnye...
diorang bukan takat main chord je beb...
aku dah cuba dah main lagu diorang susah nak mampos....

band kite memang boleh bla...
sebab blagak sangat....

aku poyo said...

dewa memang hormat search...
search hormat dewa ke?
wings?

fikir sket beb....
yg selalu tak puas ati tu sape?

jadi halal lah kalau org kite kutuk indon?
ape indon buat nak marah...

memang indon bagus pun....

muzik ni tak kire negara...
die kire yang paling bagus...
kalau bagus kite cakap...
yg tak bagus terimalah....
peterpan memang tak bagus...
lembik.....
band band kapak kite dah ketinggaln...
masih ngan kapak....
masih ade lagu jiwang....
macam yg radja buat tu....
tapi diorang masih tak puas ati ngan indon.....
asal org minat indon je emo emo emo dan emo....
abis tu org putih tu boleh plak org kite minat ek?

tapi kalau tak bagus org yg ramai tu tak beli jugak beb....
pesaing diorang pun ramai....
bukan dewa ngan peterpan je yg ader...
siap ngan band indie/underground lagi....sebut kang nangis....
kite band mainstream pun nak harapkan yg kapak....
mane boleh pegi beb...
spider?
huh...
ska ke ape ni...
ape barang ?
tak bleh bla ni....

diorang ade gak band yg dasyat dasyat....
tak kecoh pun.....
kite baru band kapak dah nak bangga...


jadi kesimpulan nye band indon ni memang bagus....
die org selalu buat konsert....
tapi kite takde beb...
nak buat konsert pun malas....

ok aku p indon...
baru kaw kaw....
miskin miskin gak....
tapi muzik diorang masyuk..........!!!!!!!!!!

aku poyo said...

jualan album banyak ke tak banyak bukan masalah....
tapi band mana yg paling bagus dalam permainan diorang...
kite sekarang cakap pasal band yang bagus,bukan band yang masyuk(untung)....
DEWA pun tak berapa laku jugak zaman sekarang ni...
tapi diorang adalah antara band yg bagus pernah aku tengok....
macam band band indielah....(bukan malaysia je)

diorang ni takdelah laku sgt tapi diorang bagus....

band cam ni lah yg kite nak....

Alip said...

bkan nk wat konsert malas tp tkd sponsor,band indon diorang kaya jualan album tinggi,sbnarnya yg kutuk2 band indon tu bkan search!!
setau aku yg mmg anti giler band indon tue dia pretty ugly, skang pun diorang dh wat perubahan konsep lagu..

mana ko tau search tk hormat dewa??tk pnah kdgran pun klu awie pnah la tdgar..

walaupun lagu isabela tu jiwang,tp goreng solo lagu tu yg paling cantik,diiktiraf la jugak antara goreng solo terbaik!

zaman seach dh lepas,cuma lagu2 lama diorang yg otai2 nk dgr..

Alip said...

mana nk kecoh,ko duk kt malaysia mmg r tktau...yg kecoh2 nie kpd mereka yg tk penah dgr lagu2 indon..

klu dgr diorang senyap la..
aku sendiri pun slalu layan dewa n padi..tkd pun nk bising2..tp lagu radja aku tk layan sgt,mcm exist jer..aku dgr ada konsert gabung ngan indon lagi betul Ker??

aku poyo said...

tak dengar citer plak...

mana kau dpt citer ni?

Kutu-Kutu Rock said...

Buat AKU POYO, ALIP & lain2... Thanks sbb memeriahkan blog ni pengetahuan tinggi korang dlm industri muzik (rock khususnya).

Mmg ada gabung ngan Indon lagi lepas ni...

KONSERT ANNIVERSARY 25 TAHUN SEARCH featuring SLANK...

10 NOV 2006 (STADIUM NASIONAL, BKT JALIL)

12 NOV 2006 (STADIUM LARKIN, JB)

Check it out!!

aku poyo said...

slank

sebuah band indon yg berinfluence kan search.......

ARA PAYUNG said...

Mat Poyo!

Tau takpe...

Nadia said...

waaaa...perbincangan yg sungguh lively! aku suka! hehehehehe...baru la blog ni semakin maju.;-)

countess
-the other kutu rock-

Alip said...

tiket mesti mahal kot...
dh import band luar..

aku poyo said...

tapi rock kite tetap macam tu...
tak de perubahan....

sekurang kurang nye indon ade rock kapak yg dah tak bunyi kapak dah....

fikirrrrrrrrkannnnnnnn!!!!!!!

nampak nye kite blaja macam mana nak buat lagu dgn bagus....

bukan buat bunyi yg bising....

Nadia said...

rock indon tak kapak, tapi semakin hari, semakin statik. jemu lah, brader!..

p/s: kata dhani, "di indonesia tidak ada rock scene.."...

-countess-
kutu rock

Alip said...

klu bising tkyh ar dgr..
album search yg baru pun bunyi kapak ker??
dh diorang memperjuangkan muzik mcm 2 nk wat camner..
di malaysia ramai lagi peminat2 yg suke dgr..
sepatutnya utk band2 baru malaysia la yg ptt wat perubahan muzik di malaysia..

budak band said...
This comment has been removed by a blog administrator.
aku poyo said...

statik...?
itu band band yang popular...
band indon banyak sangat tu pasal lah tak bleh nak bezakan...
macam tu je....
itu pun band band yang bengong macam peterpan,ungu je.....
dalam statik diorang tu pun diorang masih ada melambak band2 yg tak statik langsung.....
malas nak kecoh je....
fikirlah ...
bila dah banyak mestilah ada yang sama....
tapi diorang bukan sama semua....
yang korang tengok tu baru band band yang ngetop kat sana...

diorang pun ada rock yang masih kapak....
metal pun ada...
aku malas nak citer sebenar nyer....
macam macam bunyi ade...
yg dah tak bunyi indon pun ader...
band inggeris pun ade ...

bambang tak kecoh pun....

kiter tak habis habis dengan rock kapak....

mana band kite sekarang?

spider...
hancus....!!!
jiwang!!!!
masih di takuk lama...
macam exist gak....

flop poppy?
tak cukup bagus lah....
bagi aku melodi diorang biasa je...
dibuat buat...

preaty ugly...?
syok sendiri....
belagak...
baru dapat buat lagu diari seorang lelaki dah nak bangga...
nothings special beb...
indon dah buat lagu jazz ni awal lagi...
biasa je lagu nyer...
macam tiru maroon 5 pun ade...
ketara beb....

indon pun dah maju dah sekarang...
dewa lagi maju beb...
dah tak de dah nak buat lagu macam tu.....
kalau nak lawan jugak...
aku hantar samsons je....

NALURI LELAKI !!!!
ambek kau!!!!!

lagi power
tak delah jiwang sangat ...
idea lagi bagus...
suara pun lain macam...

mana lagi band kite?

kristal...
ish ish ish...

bagi aku kite yg terlebih statik...
band otai lebih kurang je...

lagu lagu kite masih leleh...
statik jugak...

kite masih nak dengar lagu leleh...

dan masih mengenang yg lama...

yg lama bagus lah

band otai kite dulu hebat lah....

abes macam mana kite nak maju...

hanya bangga dengan benda yg kite dah buat.....

tapi kite sendiri tak bergerak...

untuk nabila dan pengunjung blog ini
SILA BUAT RESEARCH SIKIT.....

INDON BUKAN SPT YG ANDA SANGKAKAN...

indon adalah pembekal muzik melayu ke negara kite yg ketandusan muzik melayu yg berkualiti...!!!


chiowwww!!!!!!!

Nadia said...

kalau kita nak maju, kita jangan suka UNDERESTIMATE orang lain. ada di kalangan kita yang lebih bijak dan selektif terhadap apa yang mereka dengar, tapi masih mampu untuk menghormati pandangan dan citarasa orang lain. kalau ikut konteks perbincangan, rasanya lebih kepada band-band indon yang mainstream. hmmm...anyway, kalau nak ambil kira scene underground (atau lebih tepat dikata "INDIE" saje sekarang ni..) memang genre & idea yang ada di arus itu lebih kreatif dan mantap. baik scene indie malaysia ataupun indonesia. itu tak dinafikan.

tak ada gunanya kalau kita hanya pandai bercakap. yang penting, orang-orang kita, terutamanya YANG ADA BAND tu (malangnya aku takde band & aku takde ilmu sangat macam orang lain), jangan simpan bakat & idea anda. DO SOMETHING..WALK THE TALK!!

p/s: siapa NABILA?!!..

-countess-

aku poyo said...

indon tak de rock scene?

maksudnyer indon ni orang minat lagu lagu pop .....

faham?!!!!!!

dan si ahmad albab tu saje je nak perli band band yg pop kat sana tu, macam peterpan ngan ungu....

paham?!!!!

bukan tak de rock scene....
tapi rock tak dapat tempat....
rock tu ade kat mane mane...
paham kan sikit ape AHMAD tu cakap...!!!!

pop scene kat sana memang lebih mendapat tempat....

itu yang popular...
yg tak popular melambak lagi beb.....!!!!!!

its ok kalau tak de rock....
tak semesti nyer ade rock baru bagus....

dewa pun mula mula bukan rock.....
sekarang pun tak boleh nak dikatakan rock...
tapi muzik diorang boleh dikatakan power...
superb...

kenape jarang kite ada melodi sebagus dewa....
tak hanya melodi....
muzik diorang macam penuh berisi,
penuh penghayatan,dan penuh kemantapan.....

Nadia said...

ohhhh...terima kasih sekali lagi di atas penerangan anda yang hebat lagi berisi. cayalah, 'aku poyo'!
;-)industri muzik kita amat memerlukan orang-orang berilmu lagi berani seperti anda.

long live stoner!

aku poyo said...

bukan ROCK je yg ade kat dunia ni....
MACAM MACAM genre muzik ade....
ROCK TAK SEMESTINYER BAGUS....
JAZZ TAK SEMESTINYER TAK BAGUS....

semua benda ni kite kene fikir...
tak boleh nak hentam je....


album search yg baru tu memang tak bunyi kapak....

tapi tak cukup bagus....

hanya nak tunjuk bagus....
itu je...

so diorang tak bleh lah nak blagak sangat...

cakap kite lagi bagus drp indon
tapi kite tak bleh buat lagu yg betul betul bagus...

bukan saja dari segi arangement mlah
melodi .....


di malaysia ramai lagi peminat2 yg suke dgr..?

memang betul...
jadi buat aper band band otai kite ni bermati matian nak marah indon...
aku dah naik muak dengar benda ni semua....
bila tanya pasal artis indon...
mesti ade bunyi tak puas ati...
dari amy,wings,otai,band kapak,band indie poyo, semua aku dah dengar ape yang diorang cakap...
semua hanya pandai bercakap dan belagak....
macam indon tak leh buat jer....

sedangkan diorang masih ramai peminat.....
cuma sekarang ni nak improve ke tak nak....
itu je...
aku pelik kenape kalau dulu search boleh masuk indon kenape sekarang tak boleh...?
alasan nyer sama ....
kite disekat...
tapi macam mana siti boleh masuk ...
dan too phat pun boleh menjadi kegemaran anak muda indon?
ini lattest artis dr m'sia ni...
sebab kelainan lah...
amy tu indon masih ingat dan tau lagi skarang ni....

aku poyo said...

ha memanglah indie bagus...
indon pun ade indie...
tak de bangga macam kite pun ..
mainstream diorang pun lagi bagus drp kite...
DEWA
PADI
GIGI
COKELAT...

mungkin diorang ade band yg statik je...
tapi itu untuk lagu hit mereka je...

sekurang kurang nyer mereka dah dapat sound mereka...
dan persaingan mereka sihat...

dan jgn terkejut nanti kalau ade band yang bagus dari sana...

untuk alip...
ini ada satu pesanan....
kau kata kalau tak suke tak payah lah dengar ek?

tapi macam mana dgn pengunjung2 blog ni yg awal awl lagi dah dok kutuk indon tanpa sebarang ilmu...?

kenape diorang tak buat macam yg kau cakap tu...

ini lah jadi nyer kalau batang hidung dah terkena...

diorang mungkin tak suka indon
benci indon...
SEMUANYA PASAL NAMA INDON...
bukan pasal muzik...

bagi aku,aku bercakap pasal muzik tanpa mengira bangsa maupun negara...
muzik adalah bebas....
jadi mana yg tak bagus aku cakaplah tak bagus...
yg mcam bagus aku kutuk ar lagi...

aku dulu pun dengar search jugak...
dengar may jugak....
dengar wings jugak....

dan ade satu mase dulu aku pun pernah dengar band band indie m'sia
macam butterfinggers,oag,the times,dan macam macam lagi lah...

tapi diorang ni tak kemana...
asyik cakap besar tapi tadelah bagus
pun...

band otai pun sama gak...
tapi tak kemana pun...
aleh aleh je...

agak nyer orang kite memang macam ni ek?

aku poyo said...

UNDERESTIMATE?

mmmm...
perkataan ini sesuai untuk semua pungunjung blog ni....

kenape perlu UNDERESTIMATE 'indon'?

hinakah mereka?
mungkin dalam ekonomi...
tapi bukan muzik mereka...

memang tak ade guna kalau kita asyik pandai bercakap je.....

bercakap pasal tak puas ati ngan indon.!!!!

tapi kite tak sedar kelemahan kite....

utk nadia....
minta maaflah kalau salah sebut nama
tu....
tak perasan...
ingat kan nabila...
mungkin aku ni syok sgt kat nabila anak AMY SEARCH tu kot....
huhu....

nama nadia tu pun ok gak...
aku suka gak org nama nadia....
huhu....




















tak ada gunanya kalau kita hanya pandai bercakap. yang penting, orang-orang kita, terutamanya YANG ADA BAND tu (malangnya aku takde band & aku takde ilmu sangat macam orang lain), jangan simpan bakat & idea anda. DO SOMETHING..WALK THE TALK!!

aku poyo said...

pesanan kpd semua...,

WAHAI JIWA JIWA YG TENANG,
BERHATI HATI LAH DIRIMU,
KPD HATI HATI YG PENUH,
DENGAN KEBENCIAN YG DLM....

KARNA SESUNGGUH NYA IBLIS,
ADA DAN BERSEMAYAM,
DIHATI YG PENUH DGN BENCI,
DIHATI YG PENUH DGN PRASANGKA....

JIKA KEBENCIAN MERACUNI MU,
KEPADA MANUSIA LAIN NYA,
MAKA SESUNGGUHNYA IBLIS,
SUDAH BERKUASA ATAS DIRI MU....

MAKA JGN PERNAH BERHARAP,
AKU AKAN MENGASIHI,
MENYAYANGI MANUSIA 2,
YG PENUH BENCI SPT KAMU....

aku poyo said...

kpd tuam punya blog,

sorry lah kalau aku mambazir space kat
ruangan komen kau ni...

aku cuma nak jelas kan perkara yg sebenarnyer je...

ampun MAS!!!
ampun MBAK!!!!!

Anonymous said...

MUSIK ITU ADALAH SENI..........YANG DICIPTAKAN OLEH ORANG ATAU SEKELOMPOK ORANG YANG DI HARAPKAN BISA MEMPENGARUSI TINGKAT EMOSI SESEORANG TAPI PADA UMUMNYA MUSIK ADALAH HIBURAN..........

SODARAKU YANG ADA DI MALAYSIA.......... JANGAN PERNAH BERPIKIRAN SEMPIT TENTANG MUSIK, APA PUN BENTUK MUSIKNYA DAN DARI MANA MUSIK ITU BERASAL, SELAMA TIDAK BERDAMPAK NEGATIF..... KALAU ADA BAND DARI MALAYSIA YANG CAKAP NEGATIF MENGENAI MUSIC INDONESIA BERARTI DIA MESTI BANYAK BELAJAR TENTANG MUSIK.... ORANG YANG PROFESIONAL DENGAN MUSIK DIA TIDAK AKAN PERNAH MENUTUP TELINGA BILA MENILAI SEBUAH MUSIK, BEGITU PUN YANG BUKAN PROFESIONAL TAPI TAHU DAN PENIKMAT MUSIK DIA AKAN BERKATA JUJUR MUSIK INI BAGUS, MUSIK INI HEBAT. TAPI KALAU ORANG YANG BENCI DENGAN INDONESIA DIA AKAN MENUTUP TELINGANYA.........WALAUPUN MUSIK ITU BAGUS DIA BELANG NGGAK BAGUS....KARENA DIA MENILAI MUSIK DENGAN KEBENCIAN. TAPI HARUSNYA BAND MALAYSIA YANG CAKAP MACAM TU...... MELIHAT DIRI SENDIRI...KENAPA BAND INDONESIA LEBIH DI MINATI DISINI,,....... ADA APA DENGAN BAND KITA MANA KEKURANGANNYA..........BELAJAR ,BELAJAR DAN BELAJAR, KALAU KITA MALAU BELAJAR...BODOHLAH KITA. SEBELUMNYA MAAF SAYA NAK BERKATA JUJUR............. ORANG INDONESIA INI SANGAT TAK MINAT DENGAN BAND MALAYSIA KARENA LAGU-LAGUNYA MONOTON...AND NGGAK BERKEMBANG.......MELIUK-LIUK.... DAN MAAF AGAK KAMPUNGAN. MUNGKIN ARTIS DARI MALAYSIA YANG BISA DITERIMA DAN DI PUJA HANYA SITI, SEORANG ROCKER PUN AKAN KAGUM DENGAN SITI BUKAN KARENA APA, DIA BISA MEMBAWA SESUATU YANG BEDA, DIA SOPAN DAN TAMPIL SEMPURNA, JIKA BAND MALAYSIA INGIN MAJU DAN JAYA DI INDONESIA HARUS MEREFORM DAN MEMBAWA SESUATAU YANG BEDA.......KALAU BEGINI TERUS YA,,,,SUSAH NAK MAJU.......OK ITU AJA DULU, OPINI GUE

indieshare said...

Orang2 yang bodoh... tak bukak mata... aku dah bosan ngan komen2 babi korang semua ni....

Korang asyik jer memuja-muja masa lalu, mengingat rock kapak... tololnya...
hei... lihat... rock kapak dah basi la.. dah lewat... kubur sajer...
search masuk kat indo, kau dah kata beri pengaruh besar kepada musik indonesia... hah? tergelak2 aku mendegarnya... kau cari sajer band indo yang muziknya macam search atau wings pada masa tu.. saper? takdelah... yang suker search pon hanya budak2 kampong...
Kau cakap band indo tak original, terikut2 ngan band barat.. wat aper diminati...
hah... tolong sebut band yang original? aper kau pikir rock kapak tu tulen dari msia? ta terpengaruh barat? ish ish ish... kau pon plagiat... tak beza la... dasar tolol!
hanya sajer, kau asyik terkenang ngan masa2 indah rock kapak, sebab tu lah tak maju2.. tak de kemauan beribah... tolol 2x...