22 May 2008

BLOGPOLL: SOLO MANA PALING SEMPOI? (ROUND 1)


Buat pertama kalinya HANYA RAWK N ROLL menjemput korang semua membuat undian secara online (online-poll) untuk memilih solo gitar lagu rock kapak (BAND sahaja) yang paling sedap atau dalam slanga rocknya, tangkap lentok.

Undian ini hanya melibatkan lagu-lagu slow rock dahulu (undian untuk lagu-lagu heavy mungkin kemudian). Kita tak akan menilai solo tersebut daripada aspek teknikal, tetapi sekadar menilai keindahan, tentang sedap tak sedapnya sesuatu solo itu, serta sejauh mana solo tersebut pernah meninggalkan kesan paling maksima dalam emosi diri korang semua.

Undian ini akan dibuat dalam dua peringkat, Round 1 (proses senarai pendek) dan Round 2 (proses undian).

Kita ketepikan dulu Round 2, okey?

Sekarang, dalam Round 1 ini, korang dikehendaki memilih 10 solo yang korang rasakan paling tangkap lentok daripada senarai berikut:
  1. Simfoni 14/2 - Blackrose
  2. Srikandi Cintaku - Bloodshed
  3. Nostalgia Rindu - Bloodshed
  4. Seribu Tahun Takkan Mungkin - BPR
  5. Dari Sinar Mata - BPR
  6. Cita Dan Airmata - CRK
  7. Realiti Dan Fantasi - Crossfire
  8. Sentuhan Kecundang - Ekamatra
  9. Pusara Di Lebuh Raya - Ekamatra
  10. Dua Insan Bercinta - Ella & The Boys
  11. Penantian - Febians
  12. Masih Aku Terasa - Gersang
  13. Maya Persada - Lefthanded
  14. Pencinta - Lefthanded
  15. Lagenda Cinta - Lefthanded
  16. Sketsa Sebuah Cinta - MAY
  17. Tika Dan Saat Ini - Medicine
  18. Tiada Lagi Aku - Rusty Blade
  19. Pertama Dan Terakhir - Rusty Blade
  20. Isabella - Search
  21. Sutera Atau Rayon - Search
  22. Meniti Titian Usang - Search
  23. Kejora - Search
  24. Fantasia Bulan Madu - Search
  25. Rozana - Search
  26. Bisa - Search
  27. Sejuta Wajah - Sweet Charity
  28. Biarkan Berlalu - Wings
  29. Taman Rashidah Utama - Wings
  30. Intan Ku Kesepian - Wings
  31. Sejati - Wings
  32. Aku Pun Tahu - Wings (calon baru)
  33. Belenggu Irama - Wings (calon baru)
Ingat! Dalam Round 1 ini, sila pilih 10 lagu sahaja (tak payah buat ranking sendiri; tulis nombor lagu sudah memadai) dan hantarkan respon korang di entri blog ini sebelum 30 JUN 2008. Itu saja. Kacang, kan?

Jika ada sebarang kemusykilan, boleh e-mel: headbanger31@yahoo.com, atau tinggalkan mesej di ShoutBox. Dan ya, kitorang boleh masukkan cadangan solo yang dirasakan layak disenaraikan asalkan ada hujah-hujah bernas korang, worait?

So apa tunggu lagi, pilih jangan tak pilih!... (Nota: Round 2 akan bermula 1 Julai nanti. Masa tu nanti baru kita sama-sama RANK solo mana paling sempoi).


17 comments:

Edd Vedder said...

2)Fantasia Bulan Madu - Search
3)Taman Rashidah Utama - Wings
4)Sejati - Wings
5)Kejora - Search
6)Intan Ku Kesepian - Wings
7)Rozana - Search
8)Sentuhan Kecundang - Ekamatra
9)Lagenda Cinta - Lefthanded
10)Sejuta Wajah - Sweet Charity

Aku buat ranking jugak. Tapi 9 lagu je dlm senarai tu. Sebab bagi aku, solo paling best, dan lagu Wings favourite aku --> Aku Pun Tahu.

Aku Pun Tahu - lagu melody indah, lirik mendalam dan yang paling best gitar solo oleh Joe. Starting aja kau dah dapat rasa feel lagu tu melalui bunyi gitar Joe.

Solo dia macam merintih, memang kena dengan suara Awie yang penuh jiwa. Dan dalam lagu ni, bunyi gitar Joe seolah-olah jadi penyanyi latar Awie. Memang berhantu. Tiap2 kali dengar, meremang bulu roma teman, yob..!

Hanim Madewnus said...

Realiti Dan Fantasi - Crossfire
Lagenda Cinta - Lefthanded
Sketsa Sebuah Cinta - MAY
Fantasia Bulan Madu - Search
Rozana - Search
Sejuta Wajah - Sweet Charity
Intan Ku Kesepian - Wings

caspera said...

2. Srikandi Cintaku - Bloodshed
5. Dari Sinar Mata - BPR
8. Sentuhan Kecundang - Ekamatra
16. Sketsa Sebuah Cinta - MAY
17. Tika Dan Saat Ini - Medicine
20. Isabella - Search
22. Meniti Titian Usang - Search
24. Fantasia Bulan Madu - Search
27. Sejuta Wajah - Sweet Charity
31. Sejati - Wings

zan said...

Biar aku yang mula dulu ek..hehe

1.Sentuhan kecundang
2.Pencinta
3.Isabella
4.Fantasia Bulan Madu
5.Biarkan Berlalu
6.Srikandi Cintaku
7.Masih Aku Terasa
8.Dari Sinar Mata

Ok. Aku mampu pilih 8 je. Cintaku Hilang Bisanya? Belenggu Irama? Pengabadianku Kekasih? Memburu Rindu?..Kalau kome berdua dapat luaskan skop (solo artist instead of groups) & tambah lagi lagu2 lagi cantik kot...

Sekadar pandangan yang tak berapa nak terang..

Zack said...

Kumpulan Mega tak kira rock ke? At least diorang tak pakai sessionist mcm Black Rose dulu tuh! (satu perkara yang betul2 membuat aku frust dgn Ajin/ Jepp/ Mario/ ex-bf Erma Fatima tu + sorang lagi aku lupa la.) :P

Zack said...

Makcik pilih… (in no particular order)

1. Dari Sinar Mata – BPR
2. Cita & Air Mata (Eddie!!!!!!!!!)
3. Sejuta Wajah – Sweet Charity
4. Intan Ku Kesepian – Wings
5. Kejora – Search
6. Meniti Titian Usang – Search
7. Sentuhan Kecundang – Ekamatra
8. Fantasia Bulan Madu – Search
9. Sejati – Wings
10. Belenggu Irama – Wings

Band-band otai lain yang makcik suka ~ Meditasi, Teja, Laksamana, Mega, Melissa.

karim said...

2,8,20,22,24,25,29,31

8 lagu je, 2 lagi list sendiri=

sekuntum bunga sakura digurun sahara -Mega

setelah hujan -Search

2 lagu yg bila aku dengar mesti dengar sekali, pastu dengar part solo berkali kali kali.... sampai puas (lagu sekarang ada ke solo sampai seminit?)

Aliph said...

2.Srikandi Cintaku – Bloodshed
4. Seribu Tahun Takkan Mungkin - BPR
7. Realiti Dan Fantasi – Crossfire
8. Sentuhan Kecundang – Ekamatra
13. Maya Persada - Lefthanded
22. Meniti Titian Usang – Search
25. Rozana – Search
27. Sejuta Wajah - Sweet Charity
31. Sejati – Wings
33. Belenggu Irama - Wings (calon baru)

Aliph Jambeso said...

2.Srikandi Cintaku – Bloodshed
4. Seribu Tahun Takkan Mungkin - BPR
7. Realiti Dan Fantasi – Crossfire
8. Sentuhan Kecundang – Ekamatra
13. Maya Persada - Lefthanded
22. Meniti Titian Usang – Search
25. Rozana – Search
27. Sejuta Wajah - Sweet Charity
31. Sejati – Wings
33. Belenggu Irama - Wings (calon baru)

sgns said...

Gua punya pilihan pulak...

2. Srikandi Cintaku - Bloodshed
4. Seribu Tahun Takkan Mungkin - BPR
7. Realiti Dan Fantasi - Crossfire
14. Pencinta - Lefthanded
16. Sketsa Sebuah Cinta - MAY
17. Tika Dan Saat Ini - Medicine
26. Bisa - Search
27. Sejuta Wajah - Sweet Charity
28. Biarkan Berlalu - Wings
29. Taman Rashidah Utama - Wings
31. Sejati - Wings
32. Aku Pun Tahu - Wings
33. Belenggu Irama - Wings

++++ Memburu Rindu - Hattan

Thanx...

rising dragon said...

aku pon nak mengundi jugak nih..ehehe!

1. Srikandi Cintaku - Bloodshed
2. Dari Sinar Mata - BPR
3. Cita Dan Airmata - CRK
4. Realiti Dan Fantasi - Crossfire
5. Sketsa Sebuah Cinta - MAY
6. Pertama Dan Terakhir - Rusty Blade
7. Meniti Titian Usang - Search
8. Biarkan Berlalu - Wings
9.Taman Rashidah Utama - Wings
10. Intan Ku Kesepian - Wings

Thank you!

cmk said...

Salam...

Jangan lupa solo dari lagu-lagu dalam album band BELANTARA.

Yatt said...

CMK, saja nak tanya. Solo2 Belantara tu sebenarnya sapa yg main? Gitaris dia si Aziz tu ka? Dgr2 tonenya mcm Hillary je.

Betulkan aku kalau tersilap.

cmk said...

Yatt..

Kalau tak silap, 1st album Belantara ada 'bau-bau' Hillary sikit especially utk lagu JEBAT.

Utk 2nd & 3rd album, sendiri main le. Nak tau lebih, sila tanya Belantara sendiri di http://belantara.blogspot.com

amir fififudin said...

dalam banyak-banyak orang yang mengundi takkan tak ada sorang pon yang terlentok dengar misteri mimpi syakilla punya solo.
solo simple yang melentokkan

amrul said...

yatt apo cito..xder berita baru pasal konsert kat malaysia?

speedrider said...

Gua punya... hahaha

Tika Dan Saat Ini - Medicine
Srikandi Cintaku - Bloodshed
Dari Sinar Mata - BPR
Cinta Dan Airmata - CRK
Sentuhan Kecundang - Ekamatra
Sketsa Sebuah Cinta - MAY
Fantasia Bulan Madu - Search
Taman Rashidah Utama - Wings
Sejati - Wings
Dari Sinar Mata - BPR