17 February 2006

Quote of the Day (17 Feb 2006)

Hattan on music piracy...
"Dulu Ella original, tapi, terpaksa buat lagu entah pape la, lagu macam apa...Tapi tu la, tu orang nak, kan. Terpaksalah. Alah, buat apa takut? Pejuang seni tak boleh takut. Sebagai pejuang seni, kenalah original, kenalah creative. Pedulik apa orang ramai nak? Mestilah ada orang nak yang original, yang rindu pada something original. Tu la sebenarnya amanah kita pada masyarakat. Kalau nak selamat, jangan la jadi orang seni. Buat la benda lain. "

Hattan on reality TV shows...
"Ah, ya la..Pada mulanya, I think, both M. Nasir and me, we came in dengan niat untuk contribute something... "

Hattan on Malay Hip-Hop...
"Yang penting pada Malay hip-hop ni kena la cerita pasal kemesraan. Kita mana ada gangster rap macam orang barat rap kan? Kena la rap pasal apa ada kat Malaysia ni. Kalau tidak, apa maknanya?..Tapi genre ni tak boleh tahan lama. Orang tak dengar R&B, hip-hop."

(Source: Off The Edge, Feb 2006)

-nadia the rockin' mama-

11 comments:

Edd Vedder said...

Hattan still remains as one of the best male vocalist in our country. Aku memang minat gila dgn mamat ni.. Bila dia nyanyi, feel dia mmg tinggi. He sings every word like he means it.. Penuh jiwa.

..anak seni sejati.

highheelseliparjepun said...

Me on Hattan:
Memang gua jatuh cinta pada suara dia sejak dia first2 kuar lagi..Errm...ada vacancy lagi ke?He..he..

ARA PAYUNG said...

Dari Kekasih Kepada Kekasih

All time feveret gua... heheh

highheelseliparjepun said...

Lagu Dari Kekasih Kepada Kekasih tu pernah buat gua nak tulis surat kat hattan.Sebab?hehe..nak betulkan tatabahasa tajuk tu.Sepatutnya 'Daripada Kekasih Kepada Kekasih'.Dari tu hanya untuk tempat,arah dan masa je.Kalau guna 'Dari',yg Kepada tu tukarkan dgn 'Ke'.Sampai hari ni pun gua stil nak bgtau hattan jugak.tapi tak tau mcm mana.Hehe..jangan marah lah ye...
Peace..

Nadia said...

edd,
yes, he is one the best male voxs in the country. another one, aris ariwatan.

su,
patutnye lu dah tulis surat kat hattan & betuikan tatabahasa tu. tapi dia ke tulis lirik lagu tu? ntah la. tapi kalo ko tulis, sure ko dah berjaya tarik perhatian dia kan? heheheheh...;-)

kamal said...

Dari Kekasih Kepada Kekasih - lirik oleh Loloq. Tapi dlm liriknya takde pun sebut judul lagu ni. Mungkin juga judul lagu ni dipilih oleh orang lain. Mungkin juga tersilap cetak.

kamal said...

Pasal quote "Hattan on music piracy..." - aku tak rasa apa yg Hattan kata tu ialah tentang music piracy. nampak pendapat dia tu lebih kepada 'tahap originaliti lagu/konsep seseorang artis', sebab contoh yg dia bagi tentang Ella tu memang betul. Ella sekarang ni dah lari jauh konsepnya dgn apa yg dimulakannya dulu. itu yg Hattan kata "rindu pada something original" - mungkin rindu pada lagu2 rock yg sebenar-benarnya?

Nadia said...

kamal,
nanti aku check balik artikel yg keluar dlm mag offtheedge tu. mmg ye, hattan ada ckp macam-macam hal dlm artikel tu, maybe aku salah quote. heheh..;-)

p/s: anyway, thanks for noticing. aku ingat takde orang nak baca sgt quotes ni..:-)

-nadia the rockin' mama-

Anonymous said...

pada yg tak tahu...hattan muncul kali pertama dengan kumpulan PRATAYUDA dan kemudian kumpulan FRU (five rockers union) pas tu baru gi solo

Kutu-Kutu Rock said...

anonymous,
thanks for the info. btw, aku suka gak tengok hattan berlakon. hehe..

-nadia-

idola_el said...

Aku rindu ELLA YG DULU...
Tapi aku tetap support karya terbaru dia.
Cuma kalau boleh sebagai printis lady rocker.. Buat lah lagi album mcm dulu2.. tak mcm Battle Of The Bands pun, sekurang2nya mcm album solo Pegemis Cinta, Puteri Kota, Identiti & 30110.. itu pun dh kira ok.