30 October 2006

Nostalgia Rock Taman Tasik S.M. Noor




KALAU sebut Taman Tasik SM Noor di Batu Gajah, Perak, tentu ramai yang masih ingat. Sekitar tahun 80-an dulu, ia adalah antara tempat pelancongan paling happening kat Malaysia. Malah, tak keterlaluan kalau dikatakan Taman Tasik SM Noor adalah theme park atau taman tema pertama di Malaysia sebelum kewujudan Sunway Lagoon, A-Famosa dan Genting Theme Park.
Tapi, paling best di sana waktu itu ialah boleh dikatakan tiap-tiap minggu mesti ada konsert rock. Kalau kat Perak, selain Stadium Indera Mulia dan Medan Gopeng di Ipoh, Taman Tasik SM Noor adalah venue konsert rock paling popular. Sebut aje band rock apa - Search, Lefthanded, Wings, SYJ, MAY, Rusty Blade, Scandals, Metallian, Gersang, Ekamtara, Headwind... semuanya pernah performed kat situ. Itu tak termasuk artis lain macam Freedom, Zaiton Sameon, Ramlah Ram, Nassier Wahab... perghhhh.. banyak le lagi.
Dan, aku adalah salah-sorang yang jarang miss nonton konsert-konsert rock di situ.
Sekarang, Taman Tasik SM Noor dah tak wujud. Dah bungkus lebih dari 10 tahun, tetapi saki-baki tinggalannya masih ada. Gambar kat atas ni adalah dewan yang menjadi lokasi konsert-konsert rock.
Balik kampung cuti raya hari tu aku singgah kat situ. Kawasan tu dah penuh dengan semak-samun. Tak sangka 18 tahun dulu tempat tu penuh dengan rockers! Dewan tu dewan badminton sebenarnya, tetapi cukup sesuai sebagai venue konsert sebab besar dan luas (panjang dari stage ke belakang lebih kurang 200 meter dan lebar 50 meter). Pentas konkrit kat dalam tu pulak tinggi dan view dari area crowd memang cun.
Apa pun, itu semua sekarang hanya tinggal kenangan. Dah jadi sejarah. Ada ke sapa-sapa yang pernah nonton konsert rock kat situ? Cerita la sikit.

6 comments:

s m nazari said...

Ya Allah!! dah 20 taun aku tak nengok dewan ni Yat, ghase nok gugor ayor mate bile aku nengok balek. memang nostalgia abeh la pot ni, kenangan tempat aku banyok ngabehkan mase & duit mase rock kapak tengah menggile. peghonah le sekali tu dalam seminggu tu deret aku tughun sane. kalo tak silap aku mase tu taim cuti ghaye.

antaghe band² yang aku peghonah layan kat sini....SYJ, MAY, Search, Lefthanded, Rusty Blade, Ella & The Boys, Wings, Gersang, Helter Skelter, Urgent, dan arghhh....belambok lagi yang aku tak ingat dah.

tapi dalam banyok² band tu aku ghase paling happening sekali Search le. crowd malam tu memang ghamey sampey mampat abeh dewan tu. mase tu elbem Mentari Meghah baghu keluor. show deme pon sebijik betoi macam Loudness. kat sini le memole sekali aku nengok rockers² naik stage cium Amy & Hillary....ekekekeke!!! dan mase konset ni juge le fes taim aku pakey seluor pvc ala² SYJ tu. perghhh....taim ni sape² yang pakey seluor tu kighe dapat lesen besor rockers le....heh heh!!!

oppsss...satu lagi. kat sini juge ade 1 studio jamming betoi² dekat sebelah go kart. kalo ade sesape maseh ingat, studio tu kat luornye aje dah ade gambor manchuria besor. sape tokehnye idak le aku tau pulok tapi kalo nengokkan baghang²nye macam Pak Syed konsot punye aje....ekekekeke!!

ade lagi kenangan lain aku kat sini, tapi bior le aku ceghite pasey rock aje.

wokehh....babaii!!

Kutu-Kutu Rock said...

Hahahahaha! Entah2 kita pernah terserempak masa konset Wings ngan Rusty Blade. Aku pun turun tu. Wings aku tgk dua kali, masa tu baru elbem Belenggu Irama & Joe baru join. Mike tgk Wings yang mana yob? Mike ingat tak ada satu awek naik stage selamba je cium Awie? Ekekekeke

Pepe hal pun, tempat tu mmg nostalgia. Aku gi naik besika je masa tu...Ekekekeke... tak rock langsung... wakakaka

Nadia said...

yatt,
cite la pasal konsert ekamatra yg tak jadi tuuu..

anyway, gua tak penah tengok konsert kat sini. ye la..time tmn tasek tu tgh happening, gua kecik lagi. mana lepaih nak pegi nengok konsert kat batu gajah nun!
tapi gua pegi kalo konsert2 tu buat kat medan gopeng @ stadium indera mulia.

Nadia said...

ehh..untung betui awek yg cium awie tu ...;-)

SilverTreeStudio said...

rumah hantuuuuu!!! Sempat masuk rumah jin je pasal masa kecik takut nak masuk rumah hantu.

Anonymous said...

'Salam Rock'!!!
saya dari ipohWorld.org, tengah buat research bg Taman Tasik SM Noor. semasa research la saya terjumpa blog "Hanya Rawk n Roll".
tak sangka, tahun 80-an taman tasik ni jadi venue konsert! masa tu, saya baru lahir....tak jadi tengok Search, Wings, etc.....
harap pemilik blog tak marah kalau saya 'pinjam' fakta ini bagi website kami - www.ipohworld.org.
website ni sedang kumpul sejarah Ipoh serta sekitar negeri Perak.

pemilik blog dijemput lihat website kami. mungkin saudara dpt menyumbangkan sedikit info!

terima kasih

felicia