07 March 2006

Rockers Seluar Yankee!


Kata Ali Bakar, rockers yang sebenar ialah otai-otai 60-an, dan insan yang layak digelar 'Papa Rock' ialah M. Osman (allahyarham) sebab dia yang memperkenalkan 'Pop Yeh Yeh' dengan lagu "Suzana"nya pada tahun 1964. Memang betul pun kata dia. Otai-otai 60-an berani tampil dengan muzik & fesyen yang berbeza daripada yang sezamannya. Kassim Selamat & The Swallows, contohnya, dah merakamkan tujuh EP dan sembilan lagu daripada EP-EP tersebut dinyanyikan dalam bahasa Bawean. "La O Be" dan "Ngalompak A-Go-Go" telah menjulang nama band ni bukan saja di sni, malah sampai ke Jerman!
Anti-establishment! Now, that's rock...
-nadia the rockin' mama-
(All pics by: Yatt; All EPs owned by: Badarudin Abd. Wahab aka bapak aku daaa...hehe..)

3 comments:

faruqi said...

Carik la info pasal guitar hero zaman 60'an nie. A Romzi still ada kat Pulau Temasek maybe buleh interview. Kat sini pun still ramai lg artis Pop Ye Ye yg aktif.

If nak buat dokumentari Rock Melayu, intro/fakta mesti betul. Start dr 60's, 70's & baru Rock Kapak scene ..

faruqi said...

Oh ya!!. Indon 60's scene pun x shebat Malaya.Yg gua tau cuma Favourite Group.
Even movies pun, P.Ramlee punye film box office kat sana ..
Gua Predict that every 20 yrs our music scene will came out with smthing trendy. Contoh Pop Ye Ye comeback 1985. Rock Kapak smwhere yr 2000?. Or maybe ada satu genre muzik yg dominasi X lama lagi...

Nadia said...

faruqi,
aku & yatt akan bgtau pasal projek 'batu' kitorg. aku tau, ko tak sabar-sabar nak tau kan? sabo..sabo..sabo, brader..hahahahahaha...;-)(perasan la pulak..heheheh...jgn marah...)

p/s: favorite group je? koes plus? d'lloyd? emilia contessa?...diorg jugak hebat ngan genre memasing, right?

-nadia the rockin' mama-